Meniu Închide

„Ce vede o fântână”, acasă la ea, dar și în lume

Instalația „Ce vede o fântână?” are ca protagonistă „Fântâna de la Livezi” din Bobicești, parte a traseului performativ „Fântânile Sudului”. Instalația are rolul de stimulare a alterității și a diversității, fântâna transformându-se dintr-un obiect privit într-un personaj narator, care explorează și cuprinde cu ochiul său spațiul înconjurător. 

Instalația realizată prin observație directă și înregistrări video pe parcursul proiectului surprinde evenimente și transformări prin care trece o fântână de câmp în timp. Înregistrările au fost proiectate în spații publice din Bobicești (iunie, august), Craiova (iunie, august), Balș (august) și București (august).

În data de 24 iunie 2021 a fost lansată la Craiova instalația video „Ce vede o fântână?https://www.youtube.com/watch?v=0HGa3flKnQY, realizată de Cristina Irian, montaj și sunet Iulia Pană, împreună cu traseul performativ al fântânilor în cadrul evenimentului „Craiova se îmbracă în ie” organizat de Ansamblul Folcloric Maria Tănase, Primăria Craiova, Muzeul Olteniei în Parcul Romanescu. Evenimentul a fost transmis în direct de Televiziunea Română. La eveniment au participat peste 1000 de persoane. Ne-am întors la Craiova în luna august și am proiectat instalația video direct pe pereții Teatrului „Marin Sorescu” interacționând cu oamenii care se aflau în parc.

În luna august, instalația a fost proiectată la Bobicești, cu ocazia Zilele „Fântânile Sudului” și la Balș, chiar pe unul din pereții fabricii „Jiul”, acolo unde au fost realizați cei mai mulți dintre scripeții fântânilor din Bobicești.