Meniu Închide

CALEIDO – festival multicultural de arte performative: 20 de spectacole, online, 27 noiembrie – 1 decembrie

Caleido, festival multicultural de arte performative care și-a propus să descopere și să promoveze diversitatea culturală și etnică, a ajuns la cea de-a patra ediție, care va avea loc în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie. Spectacolele pot fi urmărite online, live sau înregistrat, iar accesul este gratuit.

Festivalul Caleido prezintă 20 producții independente de teatru, dans și performance care destupă minți și vorbesc despre subiecte actuale, șapte dintre acestea fiind producții Caleido, din care patru vor fi văzute în premieră.

“Anul acesta este unul dificil pentru sectorul cultural independent – cel pe care festivalul îl reprezintă prin spectacolele selectate -, instabilitatea și continua reconfigurare sunt semnele marcante al acestor luni, provocări la care încercăm să răspundem creativ și flexibil. Selecția spectacolelor din această ediție Caleido continuă direcțiile dezvoltate în anii precedenți – diversitate culturală și etnică, dialog și dezbatere constructivă – cu accent pe o serie de teme pe care le găsim relevante în contextul actual: stereotipuri, feminism, comunități, istorie recentă. Tema festivalului – societate – scapă capcanei generalizării prin lupele pe care alegem să i le aplicăm, cu miză în a stimula pluritatea perspectivelor și în a încuraja confruntarea pozitivă de idei.” – Andreea Novac, director artistic Caleido.

Printre titlurile acestei ediții se regăsesc: “Bambina, regina florilor” (regia: Mihai Lukacs), primul spectacol despre tradițiile romilor boldeni, ce o are în prim plan pe celebra florăreasă Bambina; “Infinit pozitiv” (regia: Alex Fifea), spectacolul care analizează poveștile de viață a șase personaje din România, infectate cu HIV; “Nu toți sunt eroi” (de și cu Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu), care spune povești despre lupta pentru supraviețuire a bunicilor dispăruți; “Aleea stereotipurilor” (coordonatori: Ionuț Oprea, Mădălina Dorobanțu), o producție a trupei Playhood și Caleido, care folosește elemente din poetry-slam, hip-hop și dans contemporan pentru a descrie diferite forme de discriminare născute din stereotipuri; ”Pelicanul” (regia: Florin Liță), o poveste despre iubire și iertare în relația mamă și copii; “Singurătatea pietrelor” (regia: Norbert Boda), ce aduce în prim plan perspectiva unui copil ce trăiește mental într-un univers paralel; “Domeniul luptei” (text și regie: Catinca Drăgănescu), care urmăreşte povestea unui tânăr asiatic aflat ȋn căutarea soluţiei pentru o viaţă mai bună ȋn Europa; “Neverland” (concept: Iulia Rugină, Ioana Flora), o privire în intimitatea unei femei, ce îi scoate la iveală traseul emoțional pe parcursul vieții, vulnerabilitatea, fricile și iubirile; “Limite” (regia: Radu Apostol), un one-woman show comic și acid despre școala românească.

Caleido va include și performance-uri ca “American Gypsy” (concept, text și regie: Mihai Lukacs), o explorare a temei migrației din România, “Daughters” (concept și coregrafie: Simona Deaconescu), un spectacol de dans în care trei femei tinere fac un corp comun cu mamele și bunicile lor, “Reverse Discourse” (coregrafie, concept și performer: Ioana Marchidan), care vorbește despre traume înmagazinate individual și colectiv, “Bad Mamma” (concept și interpretare: Valentina De Piante Niculae), care chestionează identitatea feminină și rolurile femeii, “Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards” (concept și interpretare: Andreea Novac și István Téglás), un spectacol care vorbește despre colaborare, provocări artistice sau funcția publicului într-un spectacol.

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 

Vineri, 27 noiembrie
– 18:30 – Daughters (concept și coregrafie: Simona Deaconescu)
– 19:00 – Aleea stereotipurilor (coordonatori: Ionuț Oprea, Mădălina Dorobanțu, producție Caleido 2019)
– 20:00 – Singurătatea pietrelor (regia: Norbert Boda)
– 21:00 – Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards (concept și interpretare: Andreea Novac și István Téglás, producție Caleido 2019)

Sâmbătă, 28 noiembrie
– 18:30 – American Gypsy (concept, scenariu și regie: Mihai Lukacs)
– 19:00 – Domeniul luptei (scenariul și regia: Catinca Drăgănescu)
– 20:00 – Neverland (scenariul și regia: Iulia Rugină)
– 21:00 – Reverse discourse (coregrafie, concept și performer: Ioana Marchidan)

Duminică, 29 noiembrie
– 18:30 – Infinit pozitiv (regia: Alex Fifea)
– 19:00 – Pelicanul (regia: Florin Liță, producție Caleido 2019)
– 20:00 – Bildungswoman (regia: Elena Morar; premieră; producție Caleido 2020; open call)
– 21:00 – Bad Mamma (concept și interpretare: Valentina De Piante Niculae)

Luni, 30 noiembrie
– 18:30 – Limite (regia: Radu Apostol)
– 19:00 – Domnișoara Iulia (regia: Andrei și Andreea Grosu; premieră; producție Caleido 2020)
– 20:00 – APR [Adorație Performance-ului Radical] (cu/de: Irina Milan, Paul Dunca/Paula Dunker, Waana Neagu, Raj Alexandru/Ramya, Alex Bălă și Octavian ; premieră; carte blanche; producție Caleido 2020)
-21:00 – Nu toți sunt eroi (de/ cu: Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu)

Marți, 1 decembrie
-18:30 – Pe ei! (scenariul și regia: Ionuț Caras, spectacol selectat, open call)
-19:00 – Bambina, regina florilor (regia: Mihai Lukacs) 
-20:00 – Libretto Impostura (regia: Matei Lucaci-Grunberg, premieră; producție Caleido 2020)
-21:00 – Uitasem (scenariul și regia: Gabriel Sandu, spectacol selectat, open call)

Parteneri media: Critic Eyez, Cooperativa Urbană, Filme-carti.ro, IqAds, Smark, Liternet, Munteanu Recomandă, Spotmedia, Suplimentul de Cultură, Observator Cultural, The Institute, Urban.ro, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis.

Caleido face parte din proiectul DIALOG (Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth), finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

*** 

Fundația Amfiteatru dezvoltă programe, proiecte și parteneriate la nivel local, național și internațional, în scopul afirmării resurselor antropice și naturale ale comunităților. Organizația se concentrează pe abordările integrate, cu finalitate socială, pentru a furniza comunităților soluții și sprijin. Site oficial: fundatia-amfiteatru.ro.

*** 

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

*** 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial: www.ro-cultura.ro.